Extempore Sora 2021

Extempore Sora 2021

Svojevrsten izziv je predstavljal letošnji extempore Sora 2021. Namreč naslov teme je bil “Pod svobodnim soncem”. Hitro človek pomisli na knjigo F. S. Finžgarja z naslovom pod svobodnim soncem, vsaj jaz sem si tako interpretiral temo in upodobil svojo verzijo na platno po njegovi knjigi.

Inspiracija je prišla v trenutku, tudi kompozicija in barva slike je prišla v trenutku vedel sem kaj bom naslikal in na kakšen in tudi tokrat zopet na čisto svojevrsten način. Kot je Anamarija Stibilj Šajn omenila, ki je bila ena od strokovnih žirantov je bil stil podoben Picasso-ju.
Sliko sem poimenoval ” S Hilbudijem dol”
Slika je prejela POHVALO strokovne žirije in ODKUPNO NAGRADO podjetja BRINOX.

S Hilbudijem dol
Extempore Sora 2021 “S Hilbududijem dol”
POHVALA STROKOVNE ŽIRIJE
ODKUPNA NAGRADA podjetja BRINOX

Med 50 likovnimi deli je bila slika pohvaljena iz strani likovnih kritikov, ki so jo sestavljali že omenjena umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn, akademska slikarka Maja Černe, ter podpredsednik KUD OŽ Sora France Plešec. Njim bi se posebej tudi rad zahvalil, da so sliko postavili v ospredje in jo tudi pohvalili med vsemi deli sodelujočih.
Zahvalil bi se tudi podjetju BRINOX za odkupno nagrado slike, ki pa je bila edina izmed petdesetih slik na razstavi, kar je izjemen dosežek. Zatorej vsem skupaj hvala.

Zaradi Covid situacije je bilo odprtje razstave tudi letos virtualno. Posnetek si lahko pogledate spodaj in s tem še podrobneje še kaj več izveste.

YouTube video

Ogled razstave toplo priporočam ob sledečih terminih na
lokaciji kulturnega društva Oton Župančič v Sori pri Medvodah:
15. december, 19.00 – 21.00
17. december, 19.00 – 21.00
22. december, 19.00 – 21.00
26. december, 11.00 – 12.00
29. december, 19.00 – 21.00

Povzetek slike:
Naslov slike: “S Hilbudijem dol”
Tehnika: Mešana tehnika na laneno platno
Dimenzije slike: 90cm x 60cm
Kompozicija slike pomen: Razprava Slovenov (preprostega pastirskega naroda) o napadu na velikega Bizantinskega vojskovodjo Hilbudija.

Še nekaj utrinkov iz same razstave:

 

Še članek iz Medvoškega časopisa SOTOČJE:
Vir-https://www.medvode.si/objava/577431

Slikali na temo Pod svobodnim soncem

V Sori so 1. decembra odprli 27. tradicionalno razstavo Ex-tempore Sora.

MAJA BERTONCELJ

Odprtje je bilo tako kot lani virtualno, obogateno s kulturnim programom, ki so ga soustvarjali člani domačega KUD Oton Župančič Sora in Gregor Rozman. DEVETINTRIDESET SLIKARJEV, ENAINPETDESET DEL “V društvu smo izredno zadovoljni, da smo uspeli izvesti že 36. projekt Ex- -tempore, ki je v letošnjem letu postregel s čudovito 27. razstavo, ki je nastala v njegovem sklopu. Privabila je veliko slikarjev. Projekta se jih je udeležilo kar 39, oddanih je bilo skupaj 51 del,” je uvodoma gledalce nagovorila Lea Onufrija Volk, predsednica KUD Oton Župančič Sora. Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna
kritičarka, je povedala nekaj besed o Ex-temporu Sora: “Letošnji Ex-tempore nosi tematsko izhodišče Pod svobodnim soncem. Zdi se mi, da je bila ta tema izvrstno izbrana, ne le v namen, da se spomnimo 150. obletnice rojstva Frana Saleškega Finžgarja in njegovega najbolj znamenitega zgodovinskega romana Pod svobodnim soncem, ampak gre za temo, ki je univerzalna in v teh časih, v katerih živimo, še posebej aktualna. Da je bila tako tudi razumljena, nam kažejo nastala dela. Najpogosteje je bila tema razumljena v tem literarnem izhodišču, posamezniki so si svobodno sonce predstavljali tudi na povsem drugačne, izrazito osebne načine. Letošnji Ex-tempore je s posameznimi deli dosegel res izjemen nivo, izjemno kvaliteto. Še posebej sem vesela, da ima tudi mednarodni značaj, da tuje avtorje zanima naša zgodovina, Ex-tempore, kot je v Sori, na obrobju centra, a z dolgo tradicijo in z udeležbo avtorjev, ki v slovenskem in mednarodnem okolju nekaj veljajo.” PRVA NAGRADA RUSKEMU SLIKARJU

Podeljene so bile tri nagrade in štiri priznanja. Motivi, interpretativni slogi in tehnike nagrajenih del so med seboj različni. Izstopajo tri slike ruskega akademskega slikarja Sergeja Hahonina. Pod svobodnim soncem je prejela
prvo nagrado. “Vsa tri dela so poklon Finžgarju, slovenski zgodovini. Prvonagrajena slika prinaša izjemno simboliko ob izjemni metjejski izpiljenosti, ki kaže tako avtorjevo koloristično izostrenost, barvno in oblikovno dovršenost, odlično obvladanje najzahtevnejšega področja znotraj figuralnih vsebin, ki ga predstavlja portretistika. Vse to nam dokazuje sika sama z odličnim skupinskim portretom, ki je postavljen v center kompozicije in predstavlja cvet takratne slovenske inteligence, predstavlja dokument iz 11. julija 1911, ko so Anton Verovšek, Izidor Cankar in Ivan Cankar obiskali Finžgarja v Sori. Avtor kolažira še posamezne motivne segmente in v vsej kompleksnosti predstavi zgodbo in delovanje Frana Saleškega Finžgarja. Sonce je del cele kompozicije. Kot svobodo pojmuje let ptic, ki ga avtor naslika. Kot neskončno svobodo pa predstavlja prazen prostor slikovne kompozicije. Celota diha v zračnem prostoru,” je dejala Stibilj Šajnova. Svoje delo je predstavil tudi Hahonin: “Že dolgo živimo v Sloveniji in slovenska kultura nas zelo zanima, zato nikakor nismo mogli prezreti dogodka, kot je 150. obletnica rojstva Frana Saleškega Finžgarja. Nagrajeno delo prikazuje sozvezdje slovenskih intelektualcev tistega časa. Kompozicija dela se
mi zdi jasna, polna simbolizma. Tu so nebo in štiri ptice, ki predstavljajo duše intelektualcev na sliki. Lahko vidimo simbole iz tistih časov. Tu so podobe Sore in seveda je tu del, fragment grba Avtro-Ogrske, ker je sama fotografija nastala v tistih časih. Na sliki je tudi izris grba samostojne Slovenije, saj so o njeni samostojnosti sanjali vsi ti ljudje na sliki. Gre za platno velikosti meter krat meter, tehnika je oljna, dopolnjuje jo malo akrila.” Drugo nagrado je prejel Petar Lazarević za delo Irena, tretjo pa Marija Strnad, ki je Iztoka in Ireno prestavila v današnji čas in gresta proti svetlobi, proti soncu. Pohvale so prejeli Vinko Bogataj, Luka Miklavžič, Brane Praznik in Emilija Erbežnik.

Razstava bo v tem mesecu na ogled tudi v živo.